sadsad x
asdasd
Altın Hakkında: Bunları Biliyor muydunuz?

Altın Hakkında: Bunları Biliyor muydunuz?

20 Ekim 2020

Şimdiye kadar yer altından çıkarılıp işlenen altın miktarının 174 bin ton olduğu tahmin ediliyor. Bu miktarın üçte ikisinin 1950’den sonra çıkarıldığı hesaplanıyor.

Yer altında kalan ve çıkarılmayı bekleyen altın miktarı ise 51 bin ton olarak tahmin ediliyor.

Dünyadaki mevcut altınlar eritilip bir kalıba dökülmek istense 21 metrelik bir küp’ün içine sığabiliyor. Olimpik bir havuza denk geliyor bu miktar.

Altın 1064 derecede erir, 2808 derecede kaynar.

Altındaki maksimum ayar 24’tür, saf altın ayarıdır. Hangi ayardaki altının ne kadar saf altın içerdiğini bulmak için ayar, 24’e bölünür. Örnek; 18 ayarı 24’e bölerseniz 0,75 bulursunuz. Bu da demektir ki 18 ayar altının içindeki saf altın miktarı yüzde 75’tir (geri kalan yüzde 25’i genelde gümüş veya bakırdır)

Piyasadaki altın takıların hiçbiri saf altın değildir. Çok yumuşak bir metal olduğu için yüzde yüz saf altından, 24 ayardan takı yapılamaz.

Dünyada en yüksek ayardan takı yapılan ülkeler Türkiye ve Hindistan’dır; 22 ayar. Ortadoğu’da kullanılan yaygın ayar 21, dünyada standart takı ayarı 18, ABD’de yaygın ayar ise 14’tür.

Türkiye’de altın üretimi 2001 öncesi yoktu. 2019 yılında ise 38 ton üretim yaparak Avrupa bölgesinde en çok altın üretimi yapan ülke oldu Türkiye. 2020 yılındaki hedef 45 tonun üzerinde bir üretim hacmine ulaşmak.

Türkiye’de yastık altında olduğu tahmin edilen altın miktarı 5 bin ton.

Türkiye’nin resmi altın rezervi 606,6 ton, en çok altın rezervi olan 11. ülke

Ülkemizdeki bankalardaki altın hesaplarda 33 milyar dolarlık altın var. Bu miktar, bankalardaki toplam mevduatın yüzde 7.4’üne karşılık geliyor.

Bankaların altın toplama projesi ve altın için tasarlanmış özel bir cihazdan değil de klasik bir ATM’den altın verme işi dünyada bir ilk olarak ülkemizde yapıldı.

(Bilgilerin kaynağı: Dünya Altın Konseyi , LBMA, BDDK, US Geological Society)

dd
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.